Borstvoeding
Waarom borstvoeding geven
Borstvoeding geven is de meest natuurlijke manier om je kind te voeden. Toonaangevende gezondheidsorganisaties waaronder: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raden moeders aan om de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Ook adviseren ze je de eerste twee jaar naast de vaste voeding nog moedermelk te blijven geven.
Hier volgt een lijst met de belangrijkste voordelen van borstvoeding geven:
Voordelen van borstvoeding geven voor jou;
- Gemak
De melk is op temperatuur en in voorraad. Zodra je baby honger heeft kun je hem voeden. Het bespaart je tijd, geld en moeite. - Je bereikt sneller je gewicht van voor de bevalling
- stimuleert het samentrekken en verkleinen van de baarmoeder
Als je zo snel mogelijk na de geboorte je baby borstvoeding geeft zorgt dat ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken waardoor nabloedingen beperkt blijven. - Moedermelk is gratis, ook hoef je geen flessen aan te schaffen. Of je zorgen te maken over het grondig schoonmaken van de fles.
Voordelen van borstvoeding geven voor je kindje;
- Borstvoeding bevat alles wat je baby nodig heeft in de juiste hoeveelheid.
Mineralen, ijzer, eiwitten, vetten, lactose, vitaminen, water en enzymen. De samenstelling is precies afgestemd op de behoefte van je baby. - Doordat je baby borstvoeding krijgt, verlaag je de kans op wiegendood
- Je baby bouwt een afweersysteem op.
Moedermelk bevat veel afvalstoffen waardoor een afweersysteem wordt opgebouwd en ook gelijk de kans op middenoorontsteking, maag- en darminfecties wordt verkleind. - Een baby die borstvoeding krijgt heeft minder kans om op latere leeftijd diabetes, hartaandoeningen, astma, en verschillende allergische aandoeningen te krijgen. Ook is de kans kleiner dat de baby op premature leeftijd necrotiserende enterocolitis (NEC) zal ontwikkelen (een darmontsteking waarbij delen van de darm kunnen afsterven).
- Een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen.
Uit onderzoeken blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen een scherper gezichtsvermogen hebben en betere visuele ontwikkeling. - de kans op overgewicht van je kind later wordt kleiner.
Doordat borstvoeding een gewichtstoename bevordert die past bij je baby. - Borstvoeding wordt beter opgenomen en verteerd.
- Als je zes maanden volledige borstvoeding geeft dan geef je het maagdarmkanaal van je baby de tijd om te rijpen, zodat het ander voedsel kan verteren.
Buiten de hierboven genoemde lichamelijke voordelen heeft borstvoeding geven ook geestelijke voordelen. De band tussen moeder en kind wordt versterkt. Het is een vorm van genegenheid en versterkt het gevoel van warmte en liefde en dankzij het huid op huid contact komen extra knuffelhormonen vrij.
Nadelen van borstvoeding
Borstvoeding geven, makkelijk gezegd maar het gaat niet vanzelf. Je moet er veel voor over hebben. De eerste paar keren kan het best lastig zijn denk aan de aanleg en pijnlijke tepels. maar ook is het niet altijd even praktisch. Je kan niet altijd op het moment van voeden bij je baby zijn. Ook wil je misschien niet overal zomaar borstvoeding gaan geven, denk aan een verjaardag of openbare ruimtes sommige moeders vinden dit dan niet prettig. Je wilt natuurlijk niet overal zomaar je borst bloot leggen. Een voeding-bh is hiervoor dan misschien een uitkomst
Ook kan het best zwaar zijn, jij bent de enige die je kind voeding kan geven. je partner kan het niet even snel van je overnemen. In het begin wil het nog wel eens voorkomen dat je baby vaak ’s nachts wil drinken. Ook moet je letten op wat jij zelf eet en drinkt en oppassen met medicijnen. Borstvoeding kan best veel van je vragen. Kolven kan eventueel een uitkomst bieden om de druk wat te verlichten.
Borstvoeding na een keizersnede
Het is een mythe dat borstvoeding na een keizersnede niet op gang zou komen. Zodra de placenta geboren is zorgt het hormoon prolactine voor de aanmaak van de melk en het hormoon oxytocine zorgt voor de toeschietreflex.
Wanneer beginnen met borstvoeding
In het eerste uur na de bevalling heeft je baby veel energie om te drinken en is alert. Hoe vaker je de baby aanlegt des te meer melk maak je aan. Dat is heel belangrijk in de eerste dagen. Hoe meer je melkklieren in het begin gestimuleerd worden des te beter dat is.
Colostrum
De eerste dagen na de geboorte van je baby heet de borstvoeding colostrum. Deze eerste melk is gelig van kleur, dik en heel rijk aan antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten. De afweer die jij je hele leven hebt opgebouwd geef je door aan jouw baby met deze eerste melk (colostrum) en samen met de antistoffen die de baby via de navelstreng heeft gekregen is dat belangrijk voor het vol groeien van het immuunsysteem van je baby. Colostrum is licht verteerbaar en eiwitrijk en zorgt er voor dat je baby zijn meconium (eerste ontlasting) gemakkelijk kwijt kan raken. Bovendien wordt de bloedsuikerspiegel van je baby op peil gehouden door de gemakkelijk opneembare suikers in het colostrum. Tevens bevat colostrum groeifactoren en enzymen.
Hoe weet ik of mijn baby voldoende voeding binnenkrijgt
Als je baby vaak en op verzoek gevoed wordt dan krijgt je baby voldoende voedingsstoffen binnen. Als je baby wakker is kan dit zelfs ieder uur zijn voor een pasgeborene. Een gezonde baby heeft geen andere voeding nodig naast het colostrum.
Hoe leg je de baby aan voor de borstvoeding?
Je kunt zittend voeden, liggend op je zij of achterover geleund met je baby op je.
- Zittend voeden
Leg je baby op zijn zij met zijn buikje tegen jou aan en zijn onderste arm onder je borst of je arm door, daarbij rusten zijn hoofdje en lichaam op je hand en onderarm.
- Liggend op je zij voeden
Ga op je zij liggen en leg je baby dicht tegen je aan op zijn zij met je onderste arm als ondersteuning onder zijn hoofdje. Als je kleine borsten hebt kan het fijn zijn om met je onderliggende arm je baby vast te houden. Zo rust zijn hoofdje op jouw bovenarm, terwijl je onderarm langs zijn rug en billen ligt.
- Achterover geleund voeden
Leg je baby op zijn buik tegen je aan en ondersteund door jouw arm en hand zoek je zelf een ontspannen half-liggende houding. Zo stimuleer je je baby om instinctief op zoek te gaan naar de borst.