Te vroeg geboren baby

Het is geen prettig nieuws om te horen, maar vaak worden de gevolgen van een vroegtijdige geboorte wel wat te breed uitgesmeerd. In werkelijkheid hoeft een vroegtijdige geboorte niet perse grote problemen met zich mee te brengen al is het wel belangrijk met een aantal factoren rekening te houden. We vertellen u in dit artikel graag meer over wat te doen bij een te vroeg geboren baby.

Ik ben bang voor een vroegtijdige geboorte van mijn kind…
In principe is bang zijn voor een vroegtijdige geboorte niet nodig. Goed, het brengt een beetje overlast met zich mee en de baby zal zich zijn intrede in die grote nieuwe wereld wel iets anders voorgesteld hebben, maar los daarvan hoeft een vroegtijdige geboorte niet perse heel nadelig te zijn voor het kind. U moet weten dat een baby soms beter in staat is om gezondheidsproblemen te overwinnen dan een volwassen mens, dat geldt overigens ook voor kinderen. Denk maar eens aan de mazelen. Een kind voelt er nauwelijks iets van terwijl een volwassen mens er doodziek van kan zijn. Dit toont alleen maar aan dat baby’s veel meer aankunnen dan we op het eerste zicht verwachten.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer mijn kind te vroeg is geboren?
Veel hangt af van hoeveel te vroeg uw kind op de wereld is gekomen. Spreken we over één weekje of slechts enkele dagen, dan is er doorgaans helemaal niets aan de hand. Spreken we echter over twee, drie, vier, etc. weken, dan is het vooral noodzakelijk dat de bevalling in een ziekenhuis plaatsvindt. Steeds meer en meer mensen kiezen er voor om thuis te bevallen, maar dat wordt bij een vroegtijdige bevalling ten strengste afgeraden. De baby kan immers allerhande hulp nodig hebben die bij u thuis helemaal niet voor handen is. Afhankelijk van de toestand van uw baby kan er voor gekozen worden om meteen na de bevalling een infuus aan te sluiten met antibiotica. In bepaalde gevallen wordt ook de voeding via het infuus toegediend. Er kan door de artsen echter ook voor gekozen worden om een sonde te plaatsen in de maag waardoor de voeding wordt gegeven. Ook extra zuurstof en eventuele hartbewaking wordt vaak (vooral preventief) toegepast. De bekende couveuse is bij iedereen wel bekend.

Wanneer mag de baby mee met de ouders naar huis?
Dit verschilt van situatie tot situatie. In de meeste gevallen dient de baby de volledige resterende tijd die hij normaal in de buik van de mama door zou gebracht hebben in het ziekenhuis te blijven. In bepaalde gevallen kan de arts echter beslissen de baby nog langer onder toezicht te willen plaatsen. Vaak is dit enkel en alleen omdat men er zeker van wil zijn dat alles voldoende ontwikkeld is en de baby niet meer afhankelijk hoeft te zijn van machines alvorens hij het ziekenhuis kan verlaten.