Reflux baby
Reflux betekent letterlijk ’terugvloeien’ en komt vaak voor bij baby’s, een veelvoorkomend verschijnsel dat vaak vrij onschuldig is en vanzelf weer over zal gaan.
Wat is reflux
Reflux is een veel voorkomende kwaal bij baby’s waarbij de maaginhoud in grote of kleine hoeveelheden zal terugstromen, met eventueel spugen als gevolg. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de sluitspier tussen de slokdarm en maag bij baby’s nog niet volledig ontwikkeld is. Als de baby iets inslikt gaat het door de slokdarm naar de maag. Bij de doorgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier, deze zorgt ervoor dat de maaginhoud niet weer kan terugstromen. Vaak zal rond het eerste levensjaar het maagklepje zich verder ontwikkelen en zullen de klachten verminderen en overgaan.
Ook komt reflux voor zonder ‘spugen’, dit wordt verborgen reflux of refluxziekte genoemd. Hierbij zal de maaginhoud wel omhoog komen maar zal ook weer zakken waardoor het zuur in de luchtwegen terecht komt en zal aantasten hierdoor kunnen er problemen of klachten ontstaan zoals; luchtwegklachten, ontstekingen, prikkelbaarheid wat leidt tot slecht eten en drinken, wat weer kan leiden tot groeiachterstand. De meeste baby’s rond de 4 maanden krijgen reflux waarbij de maaginhoud zal terugstromen (spugen). In de meeste gevallen zal bij de groei de slokdarm zich verder ontwikkelen en hebben ze hier geen last meer van. Dit wordt dan gewone reflux of ongecompliceerde reflux genoemd, dit komt echter gelukkig zeer sporadisch voor.
Welke soorten reflux zijn er
Gewone reflux
Bij gewone reflux spuugt je baby veel door het nog niet goed functioneren van het maagklepje en spuugt de vaak verzuurde maaginhoud ook daadwerkelijk uit
Dit is de meest voorkomende vorm.
Verborgen reflux
Ook wel refluxziekte genoemd. Bij refluxziekte komt de maaginhoud ook omhoog maar zal niet leiden tot spugen. De maaginhoud komt niet verder dan de keel en zal weer zakken. Deze vorm leidt dus niet tot braken in tegenstelling tot ‘gewone reflux’. Het maagzuur komt hierdoor weer in de slokdarm, luchtwegen terecht. Buiten dat dit een naar branderig gevoel veroorzaakt kunnen ook luchtwegklachten en ontstekingen ontstaan. Kenmerken van refluxziekte zijn: veel huilen, vaak slikken en de hik.
Symptomen van reflux
Hoe herken je reflux:
- Spugen, kokhalzen (soms grote hoeveelheden voeding)
- Baby huilt veel, lijkt ontroostbaar
- Pijn, is snel geïrriteerd
- De baby slaapt slecht
- Slecht willen eten, hoofd wegdraaien als je je baby eten probeert te geven, hierdoor kan gewichtsverlies en/of een groeiachterstand ontstaan
- Veel slikken, soms slikklachten en bloed spugen. Dit wijst erop dat de slokdarm geïrriteerd en eventueel ontstoken is. Dit moet behandeld worden met een medicijn.
- Ruikt zuur uit de mond
- Overstrekken
Bij verborgen reflux (Refluxziekte) kunnen ook andere klachten ontstaan: ademhalingsproblemen, astma, bronchitis, keelontsteking en apneu. Dit komt omdat bij verborgen reflux de maaginhoud wel omhoog komt maar ook weer zakt waardoor het zuur in de luchtwegen terecht komt en aantast.
Wat kan je doen tegen reflux
Voeding
Bij gewone reflux is een behandeling vaak overbodig. Soms komt het spugen simpelweg door teveel voeding waardoor het maagje vol raakt met spugen als gevolg. Let dus goed op de voeding. Zorg dus bijvoorbeeld dat de baby niet teveel melk in een keer binnenkrijgt of veel lucht tijdens het drinken. Misschien kun je wat vaker op een dag kleinere hoeveelheden voeding geven. Ga ook niet te druk met de baby om na het geven van de voeding. Bij borstvoeding komt het even vaak voor als bij flesvoeding, dit maakt dus geen verschil.
Borstvoeding
Let op bij het aanleggen van de baby zorg ervoor dat de baby zo min mogelijk lucht binnen krijgt. neem eventueel contact op met consultatiebureau als je onzeker of overige vragen heeft over je aanlegtechniek. Misschien kun je een lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige) laten meekijken als je begint met borstvoeding geven.
Flesvoeding
Controleer bij Flesvoeding het flesje, is het gaatje niet te groot.
Houding
Ook de houding van je baby is belangrijk tijdens het voeden. Houd je kindje recht op, ook het eerste halfuur na het voeden. Let echter op in verband met wiegendood is het af te raden om je baby te laten liggen met een verhoging van het hoofdeinde. Controleer het matrasje, kijk of niet perongelijk het hoofdje meer naar beneden ligt.
Boeren
Laat je baby goed boeren. Geef de tijd en ruimte om zijn lucht goed kwijt te kunnen, Houd je baby tegen je aan, laat het hoofdje en bovenlijfje over je schouder rusten en klop voorzichtig op het ruggetje.
Johannesbroodpitmeel
Om het spugen tegen te gaan bij je baby kun je johannesbroodpitmeel in de fles bij de melkvoeding toevoegen. Het is een plant uit het zuiden van Europa en wordt ook gebruikt als verdikkingsmiddel in de industrie voor voedingsmiddelen. Door johannesbroodpitmeel toe te voegen verdik je de voeding, waardoor het steviger op de maag ligt en het spugen wordt tegen gegaan, doordat de voeding minder gemakkelijk kan terug vloeien. Het advies is wel om 100% natuurlijk Johannesbroodpitmeel te gebruiken, omdat die geen toegevoegde suikers bevat zoals maltodextrine, ijzer en mineralen. Je kindje krijgt dan geen onnodige voedingsstoffen zonder voedingswaarde binnen.
Raadpleeg bij twijfel echter altijd een kinderarts, bevestigt de arts dat het om reflux gaat dan kan de arts je eventueel een maagzuurremmer al medicijn geven.