Vruchtbaarheid berekenen

Heel wat mensen kiezen heel bewust voor een eigen kindje. Meteen na het maken van die keuze wil men er alles aan doen om toch maar zo snel mogelijk zwanger te raken. De vruchtbaarheid berekenen is dan ook bijzonder populair bij mensen over de hele wereld. In dit artikel leggen we je in ieder geval graag uit hoe je hiervoor te werk gaat.

Is rekening houden met de lichaamstemperatuur verstandig of niet?
Het is een fabeltje dat de lichaamstemperatuur hoger ligt tijdens de vruchtbaarste periode van de vrouw. In de meeste gevallen is het namelijk zo dat de lichaamstemperatuur pas echt toeneemt na de zogenaamde ovulatie. Het spreekt vanzelf dat het dan vrij nutteloos is geworden om net in die periode een kind te willen verwekken aangezien de kans dan even groot is als op eender welke andere dag van het jaar (buiten de ovulatie). Het doen van een zogenaamde ovulatietest kan hier een uitweg in bieden.

De ovulatietest
De werking van een ovulatietest is volledig afhankelijk van de test in kwestie. In de meeste gevallen zal de test de stijging van het aantal ovulatiehormonen LH waarnemen. Deze stijging treedt op zo’n 24 tot 36 uur voor de ovulatie. Op deze manier kan de test nagenoeg perfect vaststellen op welke twee dagen het binnen een bepaalde cyclus het beste is om te proberen zwanger te worden. Een dergelijke ovulatietest dient dagelijks te worden uitgevoerd rond de periode waarin u een LH-piek verwacht. Het wordt sterk aangeraden de test telkens op (min of meer) hetzelfde tijdstip uit te voeren.

De vruchtbaarste periode vaststellen aan de hand van uw menstruatie
Het is mogelijk om de vruchtbaarste periode vast te stellen aan de hand van de start van de menstruatie. Er wordt immers gezegd dat je ovuleert exact 14 dagen voor de normale start van de menstruatie. Wanneer we hiermee rekening zouden houden wil dat zeggen dat de vruchtbaarste dagen 2 tot 3 dagen voor of na de ovulatie plaatsvinden. Om de beste kans te maken wordt het aangeraden reeds vijf dagen voor de ovulatie seks te hebben.