Namen voor de baby

Eén van de moeilijkste opdrachten van toekomstige ouders is het kiezen van een naam… en eigenlijk moet u er dan nog twee kiezen ook, want er is natuurlijk zowel kans op een jongen als op een meisje. In dit artikel vertellen we u hoe u een gepaste naam voor uw kind kunt vinden en wanneer u zeker en vast over een naam dient te beschikken.

Hoe kom ik aan een goede naam voor mijn baby?
Het is op verschillende manieren mogelijk om een goede naam voor uw kind te vinden. In eerste instantie kunt u natuurlijk een beroep doen op één van de vele boekjes met kindernamen die zijn uitgegeven. In de meeste gevallen zijn de boekjes uitgegeven in twee delen en bevat het ene deel allemaal jongensnamen en het andere deel allemaal meisjesnamen. Dergelijke boekjes vormen een perfecte mogelijkheid om op een aantal ideeën te komen, maar natuurlijk kunt u ook gewoon uit het dagelijkse leven de naam voor uw toekomstig kind afleiden.

Let op welke naam u kiest!
Hou er bij het kiezen van een naam rekening mee dat uw kind heel zijn leven lang naar die naam moet luisteren. Denk er daarbij eveneens aan dat kinderen op jonge leeftijd vrij cru tegen elkaar kunnen zijn. Verschillende namen zijn niet meteen alledaags te noemen en kunnen omwille van die reden aanstoot geven tot pestgedrag op jonge leeftijd. Het is natuurlijk maar een detail, maar u doet er goed aan om er toch rekening mee te houden.

Wanneer moet ik zeker een naam voor mijn kind hebben?
In principe heeft u vrij lang tijd om een naam te kiezen voor uw kind. Bij de geboorte zal er u pas gevraagd worden hoe het kind moet heten en pas na de geboorte dient u de naam van het kind te laten registreren bij de gemeente. Dat wil zeggen dat u nagenoeg negen volle maanden de tijd heeft om een naam te kiezen voor uw nieuwe kleine spruit.

 

Babynaam kiezen: 10 dingen waar je op moet letten

 

 1. Pest gevoelige naam
  Is de naam van een bekend iemand, dan is er kans dat kinderen daar opmerkingen over gaan maken.
 2. Past de naam goed bij je achternaam
  Denk hierbij aan de klank en het ritme. Hebben jullie een naam bedacht spreek hem dan een paar keer uit met de achternaam erachter. Kijk of het goed klinkt samen en je niet struikelt over de medeklinkers.
 3. Hoe populair is de (baby)naam
  Je kan eventueel het SVB register raadplegen, hier kan je zien hoe vaak de naam gebruikt wordt. Zorg dat de naam niet te populair is en het later in de klas bijvoorbeeld: Klaas A. of Anne B. wordt. 
 4. Hoe spreek je de naam uit
  Is de naam makkelijk uit te spreken? Hoe origineel en leuk je de naam ook vindt als de uitspraak te lastig is kun je, je afvragen of dit echt is wat je wilt. Een lastig uit te spreken naam kan weer leiden tot pest gevoeligheid en irritaties etc. Denk ook aan de spelling, niemand vindt het leuk zijn hele leven lang zijn naam aan ieder loket te moeten spellen.
 5. Is de naam geschikt voor alle leeftijden
  Een naam draag je heel je leven. Verkleinwoorden als -je -tje -etje -pje klinken misschien leuk op jongere leeftijd. Maar zijn minder prettig op latere leeftijd.  
 6. Heeft de naam een betekenis
  Zoek altijd eerst even op of je uitgekozen naam een betekenis heeft en bekijk of deze eventuele betekenis bij jullie past. Denk aan religieuze en historische achtergronden.
 7. Welke initialen heeft de naam
  Past de voorletter(s) bij de achternaam? Bijvoorbeeld: Donny Odinn Maartens afgekort DOM.. let goed op of de voorletter(s) bij de achternaam past!
 8. Hoe klinkt de naam in een ander land
  Hoe wordt de naam in bijvoorbeeld Engeland of Frankrijk uitgesproken en heeft het een betekenis.
 9. Maak geen overhaaste beslissingen
  Neem de tijd. Wacht niet te lang met het beginnen van een naam kiezen. Schrijf de namen op, laat ze een tijdje bezinken. Een naam kan na een tijdje anders op je overkomen.
 10. Zorg dat jullie samen tevreden zijn
  een naam bedenken doe je nooit alleen, zorg dat je het er samen mee eens bent.