De bevalling opwekken, kan je dat zelf?

Na een zwangerschap van 9 maanden kijk je erg uit naar de komst van je baby. Op het laatst gaat je bolle buikje toch echt een beetje in de weg zitten en kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes als het vasthouden van vocht in je voeten. Het is begrijpelijk dat zodra je de uitgerekende datum gepasseerd bent je zo snel mogelijk wilt bevallen. Maar kun je dit opwekken, en kun je dit zelf?

Kun je zelf de bevalling opwekken?

Je bent het wachten zat en je wilt gewoon zo snel mogelijk bevallen en je vraagt je af of je de bevalling zelf op gang kan brengen. Er gaan heel wat verhalen rond, echter is de enige wetenschappelijke manier om de bevalling op gang te helpen: het hebben van seks en een orgasme krijgen.

Bevalling opwekken door kinine

Er doen bakerpraatjes de ronde dat kinine een grote invloed zou kunnen hebben op het opwekken van de bevalling. Kinine is een stofje zit in het hart van de ananas, in bitterlemon en in tonic. Het eten van het hart van een rijpe ananas of door het drinken van bitter-lemon of tonic zouden de weeën op gang gebracht kunnen worden door de kinine.

Bevalling opwekken door het eten van pittig voedsel

Als je gewend bent om pittig te eten is dit het proberen waard. Hierdoor komen je darmen in beweging en zou je baarmoeder ook in beweging kunnen komen. Echter als je dit niet gewent bent zou je er diarree van kunnen krijgen en dat is niet zo fijn tijdens de bevalling.

Bevalling opwekken met seks

Het hormoon prostaglandine dat in sperma zit kan de bevalling opwekken. Dit hormoon zorgt er namelijk dat de baarmoedermond soepel en zacht wordt. Zijn je vliezen gebroken dan wordt seks afgeraden van wegen het risico op infectie’s. Ook een orgasme zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken en dat doet je baarmoeder ook tijdens de bevalling dus zou een orgasme de bevalling in gang kunnen zetten.
Dit wordt ook door verloskundigen aangeraden als je al over de uitgerekende datum bent en dus een volgroeide baby in je buik hebt.

Bevalling opwekken met een voetreflexmassage

Ongeveer 2 cm onder je binnen enkel, dus aan de binnenkant van je voet zit een reflexpunt dat in verbinding staat met je baarmoeder. Alleen als je over de uitgerekende datum heen bent zou je dit punt kunnen masseren of laten masseren door iemand anders.

Hoe doe je dat?

Het is verstandig om alvorens hiermee te beginnen eerst ontspannen te gaan zitten of een heerlijk voetbadje te nemen, zodat je voeten heerlijk warm zijn en jij je ontspannen voelt.

Begin of laat degene die de drukpuntmassage gaat doen eerst je rechtervoet bij de hiel vastpakken.

Daarna bepaal je aan de onderkant van je voet het midden. Je gaat dan ongeveer 1 cm onder dat midden een lichte druk geven met het eerste kootje van je duim gedurende 5 seconden. Daarna verplaats je jouw duim zachtjes richting de bovenkant van je voet aan de binnenkant. Het is raadzaam om hiermee te begin en, omdat het reflexpunt van de nieren zich hier bevind. Zo worden afvalstoffen afgevoerd.

Het is belangrijk om met je duim (alleen het eerste kootje van je duim gebruiken)  gedurende enkele seconden druk te geven onder je binnen enkel en dan zachtjes je duim te verplaatsen naar beneden tot aan de rand van je voet. Daarna begin je opnieuw onder de binnen enkel en nu richting je grote teen. De druk met je duim mag  best stevig zijn. Het is dus wel belangrijk om niet te snel je duim te verplaatsen maar de druk ongeveer 5 seconden aan te houden.

Begin altijd met je rechtervoet, omdat deze staat voor de lichamelijke kant en daarna pas je linkervoet die staat voor de geestelijke kant.

Als je met je linkervoet gaat beginnen dan altijd eerst weer onder je voet beginnen met het reflexpunt van de nieren om afvalstoffen af te voeren.

Bevalling opwekken door je tepels te stimuleren

Als je bent bevallen wordt de melkproductie in je borsten gestimuleerd door het hormoon ocytocine. Het zou ook kunnen werken als jij je borsten stimuleert door massage van je tepels of door te zuigen aan de tepels waardoor ocytocine wordt aangemaakt en dit de weeën op zou kunnen wekken.

Weeën opwekken na gebroken vliezen

Soms kan het nog een lange tijd duren voordat de weeën opgang komen terwijl de vliezen al gebroken zijn. In dit geval is het van belang dat de baby snel geboren wordt. Zonder de vliezen is je baby namelijk niet langer meer beschermd tegen bijvoorbeeld infecties. Indien het langer dan 12 tot 24 uur duurt voordat de weeën komen wordt de bevalling vaak ingeleid.

Is het verstandig om zelf de bevalling op te wekken?

Een bevalling is een natuurlijk proces en iedere manier om dat proces te beïnvloeden wordt afgeraden.
Maar je bent al over de uitgerekende datum heen en dus 40 weken zwanger en de baby is dan volgroeid en je kunt niet meer wachten om je baby in je armen te sluiten.