Category Archives: De bevalling

Te vroeg geboorte

De bronafbeelding bekijken
Prematuren baby met zuurstof ondersteuning.

Te vroeg of prematuur geboren baby’s

Wat houdt een vroeggeboorte in

8% van de in Nederland geboren baby’s wordt te vroeg geboren. Een vroeggeboorte houd in dat de zwangerschap vroegtijdig, tussen de vierentwintig  en zevenendertigste week wordt beëindigd. Dit kan zowel spontaan of kunstmatig gaan. 

Wanneer is een baby levensvatbaar?

Als de baby na de 24e week geboren wordt is de baby voor levensvatbaar en zal hij of zij actief worden opgevangen in het ziekenhuis. Hiervoor zijn gespecialiseerde ziekenhuizen zoals het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en het Willemina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Als de baby na de 24e week geboren wordt heeft de baby een goede kans op overleven. Neonatologen (specialisten op het gebied van vroeggeboren Kinderen) kunnen bij een vroeggeboorte best veel doen zo kunnen ze indien nodig:

intuberen dit houd in dat een baby met behulp van een buisje in de neus of keel beademd word.

warmtemanagement dit gebeurt in een speciaal bedje die totaal afgesloten is. Hier worden de kinderen op een constante temperatuur gehouden.

Bevalling van vroeggeboren baby’s

Na een zwangerschap van minder dan 37 weken spreek je van een vroeggeboorte ook wel partus prematurus genoemd.

Bij een bevalling/geboorte voor de 16 weken spreken we van een miskraam

als een bevalling tussen de 17 en 23 weken start spreken we van extreem vroeg geboorte. Een kindje kan dit helaas niet overleven.

een bevalling/geboorte tussen de 24/26 weken heeft de baby een goede kans op overleven met medische hulp

Bij een bevalling/geboorte van 32 weken of minder is er sprake van extreme prematuriteit

bij een bevalling/geboorte van 32/37 weken  is er sprake van prematuriteit

Bij een bevalling /geboorte van 37/42 weken spreek je van een voldragen zwangerschap of wel a terme 

Vroeggeboorte voorkomen?

Vaak is een vroeg geboorte niet te voorkomen maar artsen gaan er alles aan doen om de baby zo lang mogelijk veilig in de baarmoeder te houden.

Welke mogelijke oorzaken kunnen er zijn?

Vroeggeboorte door parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees van de zwangere vrouw waarbij ook het tandbot is aangetast. Dit zorgt voor een groter risico op een vroeggeboorte. De oorzaak is dat de parodontitis het hormoon prostaglandine dat de weeën opwekt in het bloed verhoogd.

Vroeggeboorte door IVF, In Vitro Fertilisatie

kunstmatige bevruchting geeft een verhoogd risico op een vroeggeboorte/bevalling. Ook is er een hogere kans op een meerling en dus ook op een vroeggeboorte/bevalling

kort-geboorte interval

Het risico op een vroeggeboorte/zwangerschap wordt verhoogd door een korte tijd tussen twee zwangerschappen

De bevalling opwekken, kan je dat zelf?

Na een zwangerschap van 9 maanden kijk je erg uit naar de komst van je baby. Op het laatst gaat je bolle buikje toch echt een beetje in de weg zitten en kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes als het vasthouden van vocht in je voeten. Het is begrijpelijk dat zodra je de uitgerekende datum gepasseerd bent je zo snel mogelijk wilt bevallen. Maar kun je dit opwekken, en kun je dit zelf?

Te vroeg geboren baby

Het is geen prettig nieuws om te horen, maar vaak worden de gevolgen van een vroegtijdige geboorte wel wat te breed uitgesmeerd. In werkelijkheid hoeft een vroegtijdige geboorte niet perse grote problemen met zich mee te brengen al is het wel belangrijk met een aantal factoren rekening te houden. We vertellen u in dit artikel graag meer over wat te doen bij een te vroeg geboren baby.

Waar bevallen?

Na negen maanden zwangerschap is het eindelijk zover. Je baby komt ter wereld en je wilt natuurlijk dat de bevalling zo vlot mogelijk verloopt. Als er geen medische noodzaak is moet je voordat het zover is een beslissing nemen. Ga je thuis bevallen of in een ziekenhuis? Hier vind je informatie die je kan helpen om te beslissen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen.