Ontwikkeling van de baby

Het spreekt voor zich dat er heel wat moet gebeuren alvorens uw baby zich heeft ontwikkeld tot een mens met alle kennis waar we vandaag de dag over beschikken. Het is voor ouders dan ook zeer fascinerend om te zien hoe hun kleine baby zich vanaf de geboorte opwerkt tot een echt kind en later tot een volwassene. Voor het zover is bespreken we in dit artikel de ontwikkeling van uw kleine spruit.

Hoe het begint
Een baby dient zich na de geboorte in sneltempo te ontwikkelen. Het eerste jaar zal uw baby dagelijks nieuwe zaken leren, maar daar heeft het natuurlijk wel een vader en een moeder voor nodig. Hou er rekening mee dat de baby uit een omgeving komt die volledig verschillend is van de omgeving waarin hij of zij zich nu bevindt. Zo’n grote verandering vergt een aanzienlijke aanpassing en dat is exact de reden waarom pasgeboren baby’s bijvoorbeeld niet goed tegen fel licht kunnen en ook harde, hoge geluiden niet meteen in dank worden afgenomen. De ontwikkeling van de baby begint met andere woorden al vanaf het ogenblik dat hij uit de baarmoeder komt.

De verdere ontwikkeling van de baby (3 tot 6 maanden)
Aan het einde van de derde maand hebben de hersenen van de baby reeds grote sprongen voorwaarts gemaakt. Wat eerst reflexen waren worden vanaf nu vervangen door doelbewuste acties. Daarbij komt ook het besef dat de baby over een lichaam beschikt waarmee het dingen kan doen. De armpjes gaan bewegen, de handjes gaan fladderen en de voetjes komen langzaam maar zeker omhoog. In deze fase zal uw baby alles aan zijn lichaam proberen te bewegen en zal het ontdekken wat hij allemaal kan. In deze fase kunt u leuke, eenvoudige spelletjes spelen met uw baby, het zal zijn of haar ontwikkeling alleen maar ten goede komen.

De ontwikkeling van uw baby na 6 maanden
De eerste zes maanden vormen een basis voor alles wat vanaf dan zal gebeuren. Het kind gaat zich verder ontwikkelen en het lichaam wordt vooral alsmaar sterker. Die sterkte zorgt er al snel voor dat uw baby kan rollen en kruipen, zelfs rechtop zitten begint al aardig te lukken. Na de negende maand begint uw kind te beseffen wat er zich om hem heen afspeelt. Gezichten van mensen die hij de voorbije maanden heeft gezien worden herkent en nieuwe gezichten worden opgeslagen in het geheugen. De baby staat nu open voor nog meer kennis en probeert tussen de negende en de twaalfde maand zelfs de woordjes mama of papa uit te spreken.