Symptonen van de Zwangerschap

Ben je zwanger? Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op zwangerschap. Het uitblijven van de menstruatie is een belangrijk symptoom. Hoe meer typische verschijnselen, hoe groter de kans dat je zwanger bent. Echter, een zwangerschapstest en een doktersbezoekje zullen pas echt uitsluitsel geven. Hieronder volgt een oplijsting van de meest voorkomende symptomen.

Gezwollen, gevoelige, pijnlijke borsten en/of tepels
Dit is vaak het eerste lichamelijke signaal van zwangerschap. Sommige vrouwen weten hierdoor alleen al dat ze zwanger zijn. Waarom borsten/ tepels gevoeliger zijn in het begin van de zwangerschap is omdat ze zich klaarmaken om later borstvoeding te geven.
Moeheid of ongewone vermoeidheid
Het lichaam van de vrouw gaat vanaf het begin van de zwangerschap veel veranderingen door, en deze veranderingen vragen veel energie. De hormoonproductie stijgt, het hart gaat sneller slaan, .. zwangere vrouwen zijn ook veel emotioneler en kunnen zonder reden in tranen uitbarsten. De vermoeidheid vraagt rust, want als de baby er komt zal nog meer energie vereist worden.

Geen menstruatie
Krijg je geen menstruatie dan is de kans reëel dat je zwanger bent. Enkel een zwangerschapstest en een doktersbezoek kunnen dit echter met zekerheid bevestigen. Er zijn nog vele andere redenen waarom de menstruatie uit blijft.

Licht bloedverlies en krampen
Krijg je een lichte bloeding in de eerste weken van de zwangerschap dan heeft dit wellicht te maken met de innesteling. Krampen kunnen gelijkaardig zijn als die van de menstruatie. Krampen wijzen op het uitzetten en groter worden van de baarmoeder. De embryo moet 40 weken kunnen groeien.

Misselijkheid
Misselijkheid tijdens zwangerschap kan gepaard gaan met of zonder braken. Misselijkheid komt meestal voor in de eerste weken tot 2 maanden van de zwangerschap. Ze komt niet specifiek ’s morgens voor zoals meestal gezegd. De stijgende hoeveelheid oestrogeen die de foetus en placenta produceren, maar ook geuren kunnen mogelijke triggers van zwangerschapsmisselijkheid zijn. Koffie, pikante voeding, vlees en zuivelproducten zijn mogelijke boosdoeners.

Vaker moeten plassen
Je zal merken dat je veel vaker moet plassen dan gewoonlijk. De groeiende baarmoeder drukt immers op de blaas waardoor deze een vol gevoel geeft. Vaak gaat het om kleine hoeveelheden urine.