Pijn tijdens de bevalling

De bevalling is zonder twijfel geen lachertje. Gedurende ongeveer negen maanden heeft u een kind in uw buik gedragen en nu de tijd is aangebroken dat het er wel eens uit zou willen komen neemt de onzekerheid vaak toe. Hoe gaat het kind ooit uit uw buik kunnen komen en doet het echt zoveel pijn als mensen beweren. We vertellen u in dit artikel graag meer over pijn tijdens de bevalling.

De oefenweeën
De zogenaamde oefenweeën zijn weeën die vooraf gaan aan de effectieve bevalling. Deze weeën kunnen een wat vervelend gevoel geven en de buik gaat er flink door opspannen wat een beetje wennen is, maar los daarvan doet het eigenlijk nooit echt pijn. Daarnaast bieden de oefenweeën een goede mogelijkheid om te oefenen op de weeën die er nog staan aan te komen.

Pijn tijdens de ontsluitingsfase
De bevalling begint bij de ontsluitingsfase. De weeën komen in het begin nog wat onregelmatig en volgen elkaar in een traag tempo op. Er kan soms tot 2 uur tussen twee weeën zitten. Hierna gaat het echter snel. De weeën volgen elkaar steeds sneller op en al vlug zit er nauwelijks 4 tot 5 minuten tussen twee weeën, nog later wordt die tijd teruggebracht tot 2 a 3 minuten. Het is voor veel vrouwen deze fase die de meeste pijn teweegbrengt. Aan het einde van de ontsluitingsfase volgen de weeën elkaar nagenoeg constant op. Er is met andere woorden geen tijd meer tussen twee weeën in en de pijn is in deze fase nu op z’n ergst.

Pijn tijdens de uitdrijvingsfase
De uitdrijvingsfase brengt zogenaamde persweeën met zich mee. Deze weeën geven de vrouw het gevoel dat ze ongelofelijk hard naar het toilet moet. Bij het naar buiten brengen van het hoofdje hebben vrouwen aangegeven een branderig gevoel waar te nemen wat overeenkomt met het “uitscheuren”. Ook dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar is afhankelijk van vrouw tot vrouw.

De naweeën
De naweeën zijn een geval apart. Wanneer het om een eerste kind gaat zal de vrouw er na afloop van de bevalling niet zoveel van voelen. Gaat het echter om een tweede of een derde kind, dan kunnen de naweeën zeker een factor zijn om rekening mee te houden.