Roken en alcohol tijdens zwangerschap

Het is zo dat we als mens gedurende ons leven een bepaald aantal gewoontes aannemen. Enkele van die gewoontes worden omgezet in verslavingen die op het eerst zicht nog niet eens sterk moeten opvallen. Iedere dag enkele sigaretten is nu niet iets om meteen van wakker te liggen net als één of twee glazen alcohol per dag. Helemaal anders wordt het echter wanneer de persoon een vrouw is en zwanger blijkt te zijn. Dan kunnen deze kleine “gewoontes” opeens wel een probleem gaan vormen. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Roken tijdens de zwangerschap
Verschillende onderzoeken hebben in het verleden reeds aangetoond dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de baby. Via de moederkoek krijgt de baby immers alles van voedingsstoffen binnen waar hij nood aan heeft, maar ook stoffen die voor eventuele problemen kunnen zorgen. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap rookt is het in ieder geval zo dat de moederkoek minder bloed toegevoerd krijgt en dat kan er toe leiden dat het ongeboren kind minder zuurstof binnen krijgt. Minder zuurstof kan er op zijn beurt dan weer voor zorgen dat het kind een groeiachterstand oploopt net als een achterstand op vlak van gewicht. Het kan zomaar even voorvallen dat het kind bij geboorte tot gemiddeld 200 gram minder weegt dan wanneer de moeder niet zou gerookt hebben tijdens de zwangerschap. Dat maakt het pasgeboren kind in ieder geval een stuk kwetsbaarder. Het wordt dan ook terecht afgewezen om te roken tijdens de zwangerschap of het in ieder geval tot een absoluut minimum te beperken.

Alcohol tijdens de zwangerschap
Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap is een vak apart. Er werd in het verleden reeds verschillende keren onderzoek gedaan naar de hoeveelheid alcohol welke mag gedronken worden wanneer een vrouw zwanger is, maar geen enkel onderzoek is er in geslaagd om daar een sluitend antwoord op te geven. Wat we wel weten is dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap wel degelijk een invloed heeft op het ongeboren kind. Baby’s wiens moeder op regelmatige basis alcohol drinkt zijn bij de geboorte doorgaans een stuk kleiner dan ze in eerste instantie hadden geweest en die groeiachterstand kunnen ze vaak niet meer inhalen. Daarnaast is het eveneens zo dat alcohol via de moederkoek nagenoeg rechtstreeks naar het ongeboren kind gaat en ook dat heeft natuurlijk een grote impact op de ontwikkeling. Alcohol kan in die zin zorgen voor beschadigingen aan het centrale zenuwstelsel, de organen (waaronder het hart) en de ogen. Er wordt omwille van deze reden en tot op het ogenblik dat er exact kan gezegd worden hoeveel alcohol onschadelijk is voor het ongeboren kind aangeraden om tijdens de zwangerschap (en ook achteraf wanneer er borstvoeding dient gegeven te worden) geen alcohol te drinken.