Voeding tijdens uw zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap dient u met veel meer zaken rekening te houden dan daarvoor en dat is ook op vlak van eten zeker en vast het geval. Het is meer dan ooit absoluut noodzakelijk geworden om zo gezond mogelijk te eten en slechte gewoonten zoals roken en alcohol te proberen vermijden. We vertellen u in dit artikel graag welke voeding tijdens uw zwangerschap wel is toegelaten en welke voeding absoluut niet.

Voor welke voeding moet ik opletten?
Het zal door uw arts aangeraden worden om gezonde voeding te eten, welke eventueel nog is voorzien van een aantal voedingssuplementen. Het wordt ten sterkste aangeraden om enkel en alleen voedingssuplementen speciaal voor zwangere vrouwen in te nemen. Het wordt absoluut afgeraden om op eigen houtje andere supplementen uit te proberen dan welke er aan u voorgeschreven worden. Raadpleeg hiervoor steeds een arts of in ieder geval een voedingsexpert(e).

Is het normaal dat ik gewichtstoename heb tijdens mijn zwangerschap?
Bij een normale zwangerschap is het compleet normaal dat u een toename van uw lichaamsgewicht heeft. Sterker nog, een lichte gewichtstoename wijst er op dat alles naar behoren verloopt en is dus zelfs een goed teken.

Overtollig gebruik van vitamine A kan schadelijk zijn
Het innemen van vitaminen kunnen we over het algemeen alleen maar toejuichen. Overtollig gebruik van een bepaalde vitamine kan echter schadelijk zijn. Vooral bij het innemen van vitamine A dient u er rekening mee te houden dat de voorgeschreven hoeveelheid nooit mag overschreden worden. Onderzoek in het verleden heeft immers aangetoond dat een te grote hoeveelheid vitamine A schadelijk kan zijn voor de vrucht. Eventuele afwijkingen bij de geboorte kunnen daarvan het gevolg zijn.

Listeria en Toxoplasmose
Listeria en Toxoplasmose zijn twee infectieziekten waar u zeer voorzichtig mee dient om te springen. Het is omwille van deze laatste dat het zwangere vrouwen ten sterkste wordt afgeraden om in contact te komen met uitwerpselen van katten, net omdat de bacterie daarin meestal talrijk aanwezig is. Zwangere vrouwen die te maken krijgen met deze infectieziekte dienen zo spoedig mogelijk de behandelende arts te contacteren. Een dergelijke infectie kan immers een miskraam of afwijkingen bij de geboorte tot gevolg hebben.