Vijfde ziekte

Vijfde ziekte, een kinderziekte dat wordt veroorzaakt door een virus. Door dit virus ontstaan felrode wangetjes en rode vlekjes op de huid. Gelukkig is dit virus vrij onschuldig aan gaat vaak vanzelf weer over.

Wat is de vijfde ziekte?

Het is een besmettelijke ziekte waarbij er over het hele lichaam van het kind rode vlekjes ontstaan. Uw kind krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekken en deze uitslag breidt zich uit naar de armen, benen en romp. Uw kind kan koorts en jeuk hebben, maar voelt zich niet ziek en kan gewoon naar het kinderdagverbllijf of naar school. Tegen de jeuk kunt u wat mentholpoeder op de huid aanbrengen. De vijfde ziekte komt in 70 procent van de gevallen voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar, maar kan ook voorkomen bij jongere kinderen. Slechts 10 procent van de kinderen die de vijfde ziekte krijgen is jonger dan 5 jaar. Ook op volwassen leeftijd kun je de vijfde ziekte krijgen. Vooral in het voorjaar en in de winter komt deze ziekte vaak voor.

Oorzaak vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virus dat voorkomt in de keel van besmette personen en wordt via niezen, hoesten of praten door druppeltjes in de lucht overgedragen.

Hoe begint en herken je de vijfde ziekte

Het begint met griepachtige klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts. Na vijf tot zeven dagen verschijnen er roze rode vlekken op de wangen en daarna breidt de uitslag zich uit naar de romp, de armen en de benen, waarbij de kleine vlekken tot grotere vlekken kunnen samenvloeien.

De vijfde ziekte bij volwassenen
Als volwassene ben je vaak heel ziek met gewrichtsklachten. Pijnlijke en stijve handen, voeten, knieën en polsen.

Wat kun je doen tegen de vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een vrij onschuldig virus. Er zijn geen geneesmiddelen of inentingen voor dit virus en er is over het algemeen geen noodzaak om naar een huisarts te gaan. Laat uw kind simpelweg uitzieken. In de meeste gevallen gaat de ziekte na een dag of 10 vanzelf weer over. Houd rekening dat de vlekjes eventueel terug zouden kunnen komen door bijvoorbeeld een heet bad, deze vlekjes zullen echter ook snel weer verdwijnen, hier hoeft u niks tegen te doen.

Hou je kind thuis als hij zich niet goed voelt, zorg wel voor voldoende frisse lucht. Gebruik eventueel mentholpoeder tegen de jeuk.

Is de vijfde ziekte gevaarlijk voor zwangeren vrouwen

Ja, er zijn aanwijzingen dat de 5e ziekte gevaarlijk is voor zwangeren vrouwen en een besmetting in de eerste 20 weken van de zwangerschap zou kunnen leiden tot beschadiging of zelfs abortus van de foetus. Een zwanger vrouw die besmet wordt met het virus in de eerste 20 weken loopt dus een hoger risico. Vermijd dus als je zwanger bent zoveel mogelijk het contact met kinderen die geïnfecteerd zijn met de vijfde ziekte.
Echter in 90% van de gevallen bij infectie tijdens de zwangerschap verloopt de zwangerschap normaal.
Ben je zwanger en geïnfecteerd met de vijfde ziekte, raadpleeg dan altijd een arts.

Verschil tussen de vijfde en de zesde ziekte

bij de zesde ziekte speelt koorts een grote rol dit komt heel spontaan op en zakt binnen 3-5 dagen ook weer plotseling af. De zesde ziekte kenmerkt zich dan ook met hevige koorts. de 5e ziekte kan ook koorts opspelen maar echter in mindere maten