Zesde ziekte

De zesde ziekte, een besmettelijke virusinfectie die vaak optreed bij kinderen van 9 tot 12 maanden waarbij plotselinge hoge koorts, opgezette klieren in de hals en achter de oren kunnen opspelen. Na 3 tot 5 dagen verdwijnt dit en kunnen er vlekjes op de huid verschijnen. Op de leeftijd van 2 jaar heeft 80% van de kinderen deze kinderziekte gehad.  

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een kinderziekte die vaak opspeelt bij kinderen tussen de 9 en 12 maanden. de ziekte ontstaat door het humaan herpesvirus type 6, een verwant virus aan de verwekker van de koortslip. Bij de zesde ziekte krijgt uw kind plotseling hoge koorts (39°C tot 40,5° C) en kunnen de klieren achter de oren en in de hals opgezet zijn. Uw kind zal vooral erg ziek zijn tijdens de periode van koorts. Vervolgens zal na 3 tot 5 dagen de koorts weer overgaan en kunnen er vlekjes op de huid verschijnen. De zesde ziekte kan als een vrij vervelende ziekte beschouwd worden, maar is over het algemeen vrij onschuldig.

 

Symptomen van de zesde ziekte

Heeft je baby plotseling hoge koorts dat opeens verdwijnt na een paar dagen of krijgt je baby ineens vlekjes? Dan zou je baby kunnen lijden aan de zesde ziekte, dit zijn de typische ziekteverschijnselen bij kinderen met een infectie van de zesde ziekte. Zo herken je ze:

 • Plotseling optreden van hoge koorts (39 tot 40,5 °C) zonder andere ziekteverschijnselen (oorpijn, hoesten, een zere keel)
 • De koorts verdwijnt abrupt na drie tot vijf dagen.
 • Opgezette klieren in de hals en achter de oren.
 • Kunnen vlekjes (maculair exantheem) ontstaan na daling van de koorts.
 • Na ongeveer 2 dagen verdwijnen de vlekjes weer.

 

Behandeling zesde ziekte

De zesde ziekte zal vanzelf weer overgaan en ook de vlekjes zullen vanzelf weer verdwijnen. Je kind moet simpelweg uitzieken. Er bestaat geen medicijn tegen de zesde ziekte. Als je kind slecht drinkt of veel last heeft van deze virusinfectie kunt je eventueel een paracetamol geven. Dosering van de paracetamol vind je op de verpakking of bijsluiter. De koorts kan geen kwaad en het is dus niet nodig de koorts te verlagen. Let wel op dat u uw kind bij koorts niet te warm kleedt en zorgt dat uw kind goed drinkt en rust houdt.

 

Wanneer naar de huisarts bij de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een vrij onschuldige ziekte. Het is over het algemeen niet nodig om een huisarts te raadplegen.

Echter kunt u wel een arts raadplegen als:

 • Koorts houdt langer dan 5 dagen aan.
 • Als je kind jonger is dan 3 maanden.
 • Je kind drinkt niet meer.
 • Je kind steeds braakt.
 • Je kind krijgt ademnood.
 • Je kind krijgt een grauwe huidskleur.
 • Je kind blijft huilen of kreunen.

 

Wat is het verschil tussen de zesde en de vijfde ziekte?

De vijfde en de zesde ziekte hebben beiden vrij duidelijke kenmerken en zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden. Bij de 6e ziekte komt plotseling een hevige koorts op die 3 tot 5 dagen aanhoudt. Bij de vijfde ziekte kan ook koorts opspelen, maar dit is echter vaak een milde verhoging en geen hevige koorts zoals bij de 6e ziekte. De vijfde ziekte begint in tegenstelling tot de zesde met ronde vlekjes op de wangen waarna de vlekjes zich uit zullen breiden over de rest van het lichaam. Bij de 6e ziekte ontstaan vlekjes pas in een later stadium. Ook geeft de leeftijd van je kind een indicatie, de vijfde ziekte komt vooral voor op wat latere leeftijd, 4 tot 10 jaar en dus niet de al eerder vermelde 9 tot 12 maanden.